Recordaantal bruinvissen in de Zuidelijke Noordzee

Afgelopen weekend (17-18 april) zijn door Stichting Rugvin op de veerboten van de Stena Line tussen Hoek van Holland en Harwich (UK) 316 bruinvissen geteld.Rugvin voert nu voor het 6e jaar op rij maandelijkse monitoringsonderzoeken uit vanaf de brug van de veerboten Hollandica en Britannica. In de voorgaande jaren werden steevast de meeste dieren geteld in de periode februari – april met een maximum van 44 dieren. In het afgelopen weekend werden er op de heenreis 148 dieren geteld en op de terugweg 168. Het totaal van 316 is bijna 4 x zoveel als er normaal gemiddeld in een heel jaar worden geteld. De dieren werden verspreid waargenomen over bijna het gehele vaarwater, behalve dicht langs de kust. Ze werden meestal gezien in kleine groepjes van 2-3 dieren. De omstandigheden voor het spotten van de dieren waren overigens uitstekend, maar dat verklaart niet de grote hoeveelheden dieren in zee. Rugvin wil de komende dagen nagaan of ook haar collega organisaties op andere trajecten het zelfde verschijnsel waarnemen.
Bruinvissen zijn familie van de dolfijnen en andere walvisachtigen en worden maximaal 1.90 m lang en komen regelmatig voor in de Noordzee.
Stichting Rugvin zet zich in voor meer onderzoek naar en voorlichting over de aanwezigheid van walvisachtigen in de Nederlandse wateren. Voor meer informatie/foto’s kunt u terecht op www.rugvin.nl

rugvin@planet.nl

026 – 363 5444
06 – 20447316

Frank Zanderink

[mappress]