Zeehonden kiezen Katwijkse Uitwatering als ‘uitvalbasis’

Katwijk, 29 maart 2010 – Het is een schitterend gezicht, de twee jonge zeehonden die inmiddels al enkele weken lang te zien zijn in de Uitwatering. Ze liggen met grote regelmaat uit te rusten op het strandje ten zuiden van de Uitwatering en zijn een grote publiekstrekker geworden.

Vrijwilligers van de EHBZ nemen de Katwijkse Uitwatering dagelijks mee in hun controleronde om te kijken hoe het met het tweetal gaat. Volgens EHBZ’er Leen van Duijn is er niets mis met deze twee zeehonden.

“Ze zijn kerngezond en blijven zo rustig liggen, omdat ze nog maar kort geleden uit de opvang, waarvan een uit Duitsland, zijn vrij gelaten. De zeehonden zijn daar gewend geraakt aan mensen, tenzij ze echt te dicht in de buurt komen. Ze kunnen dan agressief over komen, omdat ze willen bijten.

Dat is eigenlijk uit zelfverdediging”, aldus van Duijn die al zijn hele leven op het strand te vinden is en zich aangetrokken voelt met het lot van zieke zoogdieren.

De EHBZ waarschuwt ter plaatse het soms te opdringerige publiek die de zeehonden soms tot enkele meters benadert. Deze week zal er een waarschuwingsbord geplaatst worden, om nieuwsgierigen alert te maken dat zij de zeehonden met rust moeten laten en alleen van ruime afstand mogen bekijken.

[picasa width=”600″ height=”450″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_UitwateringKatwijk28Maart2010″]