Walvisoorlog grimmiger: Japan zet militairen in

Seashepherd, Steve Irwin, 15 december 2009 – Japan toont zich agressiever in zijn onstuitbare jacht op walvissen. Het zet militairen in en de eerste waterkanonschoten zijn al gelost. Daarmee is een triest hoogtepunt bereikt in de afslachting van deze bedreigde dieren.

De Steve Irwin – uit de vloot van de Sea Shepherd – en een Japanse walvisjager hebben elkaar beschoten met krachtige waterkanonsalvo’s, zo’n 1.200 zeemijl ten zuiden van West-Australië. De harpoenboot Shonan Maru #2 was de Sea Shepherd al op het spoor van het moment dat die Perth verliet op 9 december en gaf diens locatie door aan de Japanse moedervloot. Ook een Japans vliegtuigje hield de Sea Shepherd de hele tijd in het oog.

Militair gedrag

Volgens de kapitein van de Sea Shepherd, Paul Watson, heeft Japan militair personeel aan boord van de Shonan Maru #2 en mogelijks ook op andere schepen. “Hoe de bemanning zich op het schip beweegt, is helemaal anders dan de vorige jaren. Ze gedragen zich heel militair. Ze hebben ook vier geluidskanonnen dit jaar tegen slechts één vorig jaar. Hun schip heeft bovendien metalen pinnen aan de zijkant om het enteren te beletten.

Toch ook bultruggen
Het waterkanongevecht vond maandag plaats, tijdens een twee uur durende achtervolging van de Shonan Maru #2 door de Sea Shepherd. Watson zegt dat de Japanse vloot is uitgebreid tot vier harpoenboten en twee “beveiligingsboten”. Hij beweert ook dat de bultruggen wel degelijk op de lijst van toegelaten slachtoffers van de walvisjagers staan, terwijl de Japanse regering had verzekerd dat dat níet het geval zou zijn. “Ik zag de lijst en die geeft toelating tot het doden van 935 dwergvinvissen, 20 vinvissen en 50 bultruggen.”

“Australië niet daadkrachtig”
Watson is ook boos op de Australische regering met premier Kevin Rudd en milieuminister Peter Garrett. “Ze logen om verkozen te worden. Japan lacht Australië uit. Alleen woorden, geen daden”, luidt de harde kritiek. De oppositie eist een ultimatum van Australië voor Japan om de walvisjacht stop te zetten. Rudd was gisteren in Tokio maar had het met de Japanse premier, Yukio Hatoyama, niet over de walvisjacht. “Sushi en Sake stonden op het menu, maar daadkrachtige actie helaas niet”, zei oppositiewoordvoerder Greg Hunt.

bron: Seashepherd.org