Potvissen sterven op Italiaans strand

Italië, 10 december 2009 – Op een strand in het zuiden van Italië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeven potvissen gestrand. Vier van de dieren waren tegen de middag al gestorven, de overige drie walvissen zijn niet meer te redden, verklaarden dierenbeschermers van het World Wide Fund for Nature (WWF).

‘De dieren liggen al enkele uren op hun zij en hebben met zekerheid ook inwendige verwondingen opgelopen’, verklaarde Pasquale Salvemini van WWF Apulië. ‘Ze zullen binnen enkele uren sterven.’ De treurige gebeurtenis komt zelden voor in Italië.

‘Een stranding van deze omvang is absoluut eenmalig voor Italië’, zei Salvemini. ‘De dieren, alle tussen de negen en twaalf meter groot, zouden onder normale omstandigheden niet eens de Italiaanse kust naderen.’

De reden van de tragische verwarring bij de grote zoogdieren is nog niet duidelijk. ‘Meteorologische redenen zijn als oorzaak uit te sluiten’, benadrukte Salvemini. De dieren hadden wellicht voorheen al gezondheidsproblemen. Onderzoek van bloed- en weefselstalen moet eventueel meer klaarheid brengen.

Dierenbeschermers proberen bij de stranding van walvissen en dolfijnen de dieren vochtig te houden om ze mogelijk bij de volgende vloed terug in zee te begeleiden. Vaak creperen vele walvissen ook dan nog, omdat hun lichaamsgewicht op het droge inwendige organen indrukt.