Canadese parlementsleden proeven zeehond

Ottawa, 4 december 2009 – Zeehondenjagers en leden van het federale parlement hebben eerder deze week in de Canadese hoofdstad Ottawa de tanden gezet in zeehondenvlees. Zo willen ze politici aansporen de problemen van de zeehondenindustrie aan te pakken.

De zeehondenindustrie zit in slechte papieren sinds Europa in mei voor een handelsembargo tegen alle zeehondenproducten stemde.

Met hun actie willen zeehondenjagers hun industrie naar eigen zeggen “demystificeren en de parlementsleden correcte informatie verschaffen”. Actiegroepen verstrekken volgens de jagers heel wat desinformatie omtrent hun handelswijze. “En dat moet in de eerste plaats in ons eigen Canadees parlement rechtgezet worden, de rest van de wereld volgt dan wel”, aldus hun woordvoerder.

In het voorjaar zorgde de Britse gouverneur in Canada, Michaëlle Jean, nog voor ophef toen ze van het hart van een zeehond proefde. Enkele weken later aten zowel premier Stephen Harper als defensieminister Peter MacKay zeehondenvlees in Québec.

“We moeten elke gelegenheid aangrijpen om te tonen dat zeehondenjagers geen barbaren zijn en dat de zeehondenjacht een heuse industrie is”, aldus nog de woordvoerder.

Canada, de voornaamste exporteur van zeehondenproducten, is zwaar getroffen door het Europese embargo. Vorig jaar voerde Canada nog voor 4 miljoen euro zeehondenproducten uit naar Europese lidstaten. Dat maakte ongeveer een kwart van hun markt uit. Het handelsverbod geldt voor zowel pelsen, organen en vlees als voor olie en vetten die in cosmetica en medicijnen worden gebruikt.