Walvis van 15 miljoen jaar komt aan oppervlakte

Antwerpen, 28 november 2009 – Bij graafwerken in Berchem bij Antwerpen werden zaterdag fossielen van walvissen, haaien en een zeehond gevonden.

“Bij alle grote graafwerken vraagt het district aan de aannemers om een dag vrij te houden voor onderzoek door het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen”, vertelt districtsvoorzitter Peter Raats.

De onderzoekers Mark Bosselaers en Robert Marquet daalden samen met Raats af in een put aan de Filip Williotstraat. Beneden werd de bodem afgespeurd naar wervels en botjes.

Mark Bosselaers: “Weinig Antwerpenaren zijn zich ervan bewust dat ze op een walvissenkerkhof wonen. Op zeer geringe diepte, een halve tot 2 meter, vinden we in Antwerpen en ten oosten van Antwerpen fossielhoudende zanden met daarin botten van mammoeten, reuzenherten, wolharige neushoorns en steppewisenten.”

“Daaronder in de 2 tot 5 miljoen oude gele laag zitten resten van vinvisachtigen, walvissen,langsnuitdolfijnen, dolfijnen en zeehonden. In het zwarte mioceenzand zitten goed bewaarde haaientanden, gehoorbeenderen, schedelfragmenten en tanden van langsnuitdolfijnen.”

Zaterdag vonden de onderzoekers in Berchem onder meer een gehoorbeen van een langsnuitdolfijn, wervels van walvissen en vinvisachtigen, haaientanden en de nekwervel van een zeehond. De vondsten zijn tot 15 miljoen jaar oud.

[mappress]