1e grijze zeehond in zeehondencreche

Pieterburen, 23 november 2009 – Vandaag is in de Zeehondencrèche de eerste grijze zeehondenbaby van dit jaar opgevangen. De zogenaamde ‘huiler’ is zonder moeder gevonden op het strand van Terschelling. Waarschijnlijk is het dier door de storm van vandaag in de problemen gekomen en zijn moeder kwijt geraakt.

De medewerkers hebben de zeehond toepasselijk ‘Zuidwester’ genoemd. De zeehondenbaby is direct naar de Zeehondencrèche gebracht, waar hij zijn eerste portie voeding krijgt.
Natuurlijk is iedereen van harte welkom in Pieterburen om Zuidwester met eigen ogen te komen zien.

Storm funest voor kwetsbare witte baby’s
Elk jaar worden in deze tijd de eerste grijze zeehondenbaby’s geboren tussen Vlieland en Terschelling op de Richel en de Engelse hoek. Vanwege hun mooie witte babyvacht kunnen die jonge zeehondjes de eerste drie weken van hun leven niet goed zwemmen. Grijze zeehonden krijgen hun jongen in de winter op zandbanken die permanent droog blijven. De baby’s worden op de zandbanken gezoogd, totdat ze verharen en zelf op avontuur kunnen gaan. Als ze in die eerste kwetsbare weken bij storm en hoog water van de zandbanken spoelen, komen ze in grote problemen. De dieren verdrinken dan of spoelen dodelijk verzwakt aan.

Hoge kosten, weinig geld
Lenie ’t Hart houdt dan ook haar vingers gekruist over het weer van de komende weken. “Natuurlijk gaan we er alles aan doen om Zuidwester een goede kans te geven. Wel maak ik me grote zorgen. Dit is namelijk de start van een nieuw geboorteseizoen voor de grijze zeehond. Twee jaar geleden hadden we door een zware storm 70 grijze zeehondenbaby’s in één week tijd! Moet je dan eens uitrekenen wat dat ons gaat kosten aan vis en medicijnen. En we hebben momenteel veel te weinig geld en veel te weinig opvangmogelijkheden. In de crèche verblijven nu al 3x zoveel zeehonden als normaal in deze tijd. We hopen dan ook dat er genoeg dierenliefhebbers zijn die ons de komende maanden gaan steunen met een gift. Deze zeehondenbaby’s kunnen we toch niet aan hun lot overlaten?

*Adopteer een zeehond*
Gelukkig hebben deze jonge zeehondjes een maximale kans om te overleven: het zijn de vechtertjes die net zo lang hebben geknokt tot ze ergens langs de kust aanspoelden en werden gevonden. Maar bijna allemaal groeien ze op tot kerngezonde zeehonden en worden dan vrijgelaten in de Waddenzee. De komende maanden worden de zeehondenbaby’s verzorgd in Pieterburen dus iedereen is uitgenodigd om zelf te komen kijken. Mensen die een zeehondje willen adopteren, donateur willen worden of een gift willen doen zijn van harte welkom. Meer informatie hierover vindt u hier.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart