Grijze zeehond in OOsterschelde

Gorishoek, 25 september 2009 – Marc Devisscher had tijdens een zeiltocht op de Oosterschelde een ontmoeting met een grijze zeehond.

Afgelopen vrijdag zeilde ik op de Oosterschelde dicht bij Gorishoek. Plots kwam er dicht bij de boot een groot zeezoogdier, ik dacht een zeehond, maar bij nader inzien twijfel ik of dit geen zeeleeuw was, boven water. Ik weet dat dit absurd klinkt, maar wil de vraag toch even stellen. Kan dit een zeeleeuw geweest zijn?

Het zeezoogdier kwam boven, ademde een aantal keer heel diep in en uit (alsof het lucht aan het tanken was) en verdween terug onder water. Het was naar mijn gevoel (omdat ik al zeehonden gezien heb) veel groter dan een zeehond en stelde ook ander gedrag. De zeehonden die ik zag, kwamen met hun kopje boven, en ademden niet zo nadrukkelijk diep en lang. Erna, en ik was natuurlijk aan het speuren, heb ik niets meer gezien.

__________

Zeeleeuwen komen hier niet voor of ze moeten ontsnapt zijn bij het attractiepark Neeltje Jans. Wat je mogelijk hebt waargenomen is een grote grijze zeehond. Een grijze zeehond kan gemakkelijk 2,5 meter lang worden. Deze heeft de eigenschap om ver uit het water te komen tot aan borsthoogte. Het dier snuift opmerkelijk. Het is ons bekend dat er af en toe grijze zeehonden verblijven in de Oosterschelde.

Jaap v.d. Hiele (EHBZ Zuidwest)

[mappress]