Lederschildpad bij Texel

razende bol 27-09-2009 010Texel, 27 september 2009 – Het is wel geen zoogdier maar wel spectakel vanmorgen voor de kust van Texel. Een levende lederschilpad (ongeveer1,5 meter groot) gezien door Laurens Kikkert en Jan Willem van Duijn.

melding: Salko De Wolf, Ecomare

Laurens Kikkert was met zijn zoon Meijert, samen met Jan Willem van Duijn met zijn dochters Blanca en Annabel, op weg naar de Razende Bol toen ze de enorme schildpad tegenkwamen. Lederschildpadden komen over de hele wereld voor, maar zwemmen niet zo vaak in de Noordzee. Dit is pas de derde keer dat een levende lederschildpad in Nederland is gezien.

Laurens, Jan Willem en de drie kinderen hebben een half uur naast de schildpad gedobberd. ‘Hij zwom rustig naast het bootje en dook regelmatig onder. Waarschijnlijk was hij aan het eten,’ aldus Laurens. Lederschildpadden eten graag kwallen. Op het moment zijn er opvallend veel kwallen in de Noordzee en Waddenzee.

Volgens Laurens was de schildpad tussen de 1,5 en 2 meter groot. ‘Het is altijd een beetje gokken, maar als je er op zou gaan liggen zou je een eind komen qua lengte.’

Op hemelsbreed 5 kilometer afstand van de zwemmende schildpad is vorige week een dode lederschildpad op het strand gevonden. Deze schildpad was door een scheepsschroef geraakt. Ecomare probeert nu met  onderzoekers van een Amerikaans onderzoeksbureau een verklaring te vinden voor deze twee bijzondere meldingen in korte tijd.