Vinvis op boeg in Berendrechtsluis (B) * UPDATE

Antwerpen, 22 september 2009 – vannacht is een schip met een walvis op zijn boeg de Berendrechtsluis van de Antwerpse haven binnengelopen.  Waarschijnlijk vond de aanvaring plats op zee en is de walvis op de bulb blijven hangen. Volgens specialisten terzake Jan Haelters van het KBIN en Kees Camphuysen van het NIOZ gaat het hem om een 10 tot 15 meter lange en ruim 30 ton zware gewone of Noordse vinvis.

UPDATE – 22 sep 18:24: De walvis is op een speciaal ponton gesleept en wordt naar het Sint-Annastrand op Linkeroever gebracht, waar het dier onderzocht zal worden. Om het dier op het strand te slepen, wordt gewacht op het hoogtij rond 19 uur om het kadaver intact te houden. Het risico bestaat immers dat het half rottende lichaam scheurt.

Na de autopsie vanavond worden meer details over de doodsoorzaak en het type walvis verwacht. Het gaat naar verluidt om een volwassen vrouwtje dat 10 tot 15 meter meet en om en bij de 30 ton zou wegen. Er zijn veel alvast kijklustigen opgedaagd.

Later zal de Civiele Bescherming het ontmantelen en wegbrengen. Geschat wordt dat die hele operatie twee tot drie dagen zal duren. De resten van de walvis zullen worden verwerkt door Rendac.

>> Foto’s
>> Verslag TV1

[mappress]