“Dwergvinvis” De Wielingen

2009.08.22 dwergvinvis 020Vlissingen, 22 augustus 2009 – De Vlissingse Reddingsbrigade kreeg een melding van een dode bruinvis t.h.v. de Wielingen 8 midden op de rede van Vlissingen. Het was geen bruinvis doch een Dwergvinvis van 5.20 m. 

 Op zaterdag, 22 augustus 2009 omstreeks 14.30 uur werd door een passerend jachtje een kadaver opgemerkt van vermoedelijk een bruinvis, althans dat dacht hij. Het kadaver dreef t..h.v. Wielingen 8. De stroming was duidelijk sneller dan men verwacht had want een tweede passant riep dat deze al dreef bij de Wielingen 10, midden op de rede van Vlissingen.  De strandwachten van Vlissingen a.b. van de Arie Smit ging die richting op. Zij konden het kadaver op sleeptouw nemen. Het was in ieder geval een walvis. In overleg met de strandvonder en de EHBZ – Zuidwest werd het kadaver opgesleept naar het strand van Ritthem, nabij het monument. Toen het eenmaal het water voldoende gezakt was kon een ter plaatse opgeroepen kraan en trekker met container de zaak opruimen. In overleg met het Natuur Historisch Museum te Leiden werd het kadaver tijdelijk opgeslagen. In samenwerking met Rijkswaterstaat Zeeland (via portier Topshuis  G4S ) wordt het kadaver op maandag, 24 augustus 2009 ontleed.

 Het skelet zal in de collectie van Natuur Historisch Museum te Leiden worden opgenomen.

Tijdens de berging op het strand van Ritthem was   HV Zeeland  aanwezig om een filmpje te maken.

[picasa width=”400″ height=”300″ bgcolor=”#000000″ autoplay=”1″ showcaption=”0″ user=”zeezoogdieren2″ album=”es_DwergvinvisWebsite”]