gekleurde zeehonden in de Dollard

Pieterburen, 9 juli 2009 – Medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen hebben in de Dollard minstens vier oranje zeehonden aangetroffen. De dieren hebben vlekken op verschillende delen van hun lichaam. De oorzaak is onbekend.

De vlekken zitten op hun kop, rug en buik. Behalve zeehonden met oranje vlekken, zijn er ook dieren met een gekleurde waas over hun vacht aangetroffen.

“Het is nog een raadsel waarom juist deze zeehonden vlekken hebben, en andere niet. We vermoeden dat het een soort ijzeroxide is. Dat kan komen doordat er veel industrie in de buurt van de Dollard zit, maar het kan ook een natuurlijke oorzaak hebben”, aldus Pieterburen.

Omdat de dieren geen last van de vlekken hebben, gaat de zeehondencrèche ze niet onderzoeken. “We observeren veel in dat gebied, maar hebben geen afwijkend gedrag gezien. We gaan ze niet uit hun natuurlijke omgeving halen om onderzoek te doen naar de oorzaak.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn er op enkele plaatsen ook al oranje-rood gekleurde zeehonden opgedoken – zie artikel over rosrode zeehonden op The Saltings bij Felixtowe.

De oorzaak daar is van natuurlijke aard: de kleuring is het gevolg van de aanwezigheid van ijzer in de modder en het zand waarop zij rusten, en dat blootgesteld aan lucht oxideert.

Er werden reeds in vroegere jaren – oa. 12 augustus 1997 –  roodgekleurde zeehonden in de Dollard opgemerkt.

>> Beeldverslag RTVNoord

Lees ook: Red-Pelaged Harbour Seals, in Humboldt County, California: why some Seals Rust