Terug naar zee

20090510-sosdolfijn-evertHarderwijk, 10 juni 2009 – Stichting SOS Dolfijn heeft vandaag twee bruinvissen uitgezet in de Noordzee. Het gaat om Stef en Evert.

Beide dieren zijn na een revalidatie van vier maanden in het opvangcentrum in Harderwijk weer uitgezet in de Noordzee ten noordwesten van Schiermonnikoog.


Beide bruinvissen zijn op 10 februari 2009 gestrand. Stef werd gevonden op het strand van Blankenberge in België en Evert is gestrand op Terschelling tijdens een winterstorm. Na een intensieve verzorging in het opvangcentrum in het Dolfinarium besloten dierenartsen en verzorgers van SOS Dolfijn dat Evert en Stef voldoende hersteld zijn om terug te keren naar de natuur.

Om het transport goed door te komen hebben Stef en Evert van te voren geoefend om voor langere tijd in een hangmat en kist te liggen.

Tijdens het gehele transport van Harderwijk tot aan het moment waarop ze zijn uitgezet, hebben Evert en Stef zich rustig gedragen.

Opnieuw heeft het ministerie van LNV het schip de Krukel beschikbaar gesteld om de dieren uit te zetten. Rond tien uur is de Krukel uitgevaren uit de haven van Lauwersoog en heeft het koers gezet richting Noordzee. Bruinvis Evert is als eerste het water in gegaan. Vlak daarna is ook Stef in de Noordzee uitgezet. Rond half één waren beide bruinvissen uitgezet.

Tot nu toe is het voor SOS Dolfijn een rustig jaar. Hoewel het aantal dode strandingen dit jaar niet veel lager lag dan de jaren ervoor, bleef het aantal levend gevonden dieren dit jaar laag.

Tot op dit moment zijn er door SOS Dolfijn 3 bruinvissen opgevangen: Stef, Evert en Jerry. In de jaren hiervoor lag het aantal dieren dat we t/m eind mei hadden opgevangen tussen de 6 en 14.

Stichting SOS Dolfijn zet zich niet alleen in voor revalidatie van gestrande dolfijnachtigen. Daarnaast wil de organisatie ook een actieve rol spelen in de bescherming van bruinvissen en andere dolfijnachtigen voor de Nederlandse kust. SOS Dolfijn doet dit doormiddel van onderzoek en voorlichting.

bron: SOS Dolfijn