Waaslanddolfijn Fonske in problemen

foto Natuurpunt
foto Natuurpunt

Mechelen, 20 mei 2009 – De gestreepte dolfijn die sinds 6 mei in de Waaslandhaven vertoeft, krijgt het moeilijk. Op basis van foto’s werd intussen vastgesteld dat het jonge dier van het Verrebroekdok heel wat letsels vertoont. Mogelijk heeft het dier last van een pokkenvirus. De foto’s tonen heel wat open wonden. De kans dat de gestreepte dolfijn zijn trip naar de Waaslandhaven zal overleven, wordt dus kleiner.

Deze dolfijn kreeg de naam Fonske naar Natuurpunter Fons Vervoort die zaterdag de dolfijn spotte in het Verrebroekdok

Volgens zeezoogdierdeskundigen is ook het zoete water van het Verrebroekdok een bijkomende bedreiging voor het dier. Het lichaam van de dolfijn is aangepast aan water met een hoog zoutgehalte, terwijl het water in het Verrebroekdok eerder zoet is.

Er wordt overlegd met zeezoogdierspecialisten van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en met andere experten om eventueel een reddingsteam in te zetten als het dier nog verder verzwakt. Alle pro’s en contra’s moeten immers goed worden afgewogen.

Het dier vangen in het grote, diepe dok is immers geen gemakkelijke opdracht. Zo’n reddingsoperatie kan gepaard gaan met heel wat stress voor het dier, stress die zeker bij verzwakte dieren de dood tot gevolg kan hebben. En zelfs al zou Fonske kunnen worden gevangen, dan nog is een succesvolle revalidatie niet gegarandeerd.

Alle recente waarnemingen van deze gestreepte dolfijn kan je raadplegen op www.waarnemingen.be

bron:persberichten Natuurpunt