Seppe is vermoedelijk verdronken

Pieterburen, 20 april 2009 – vandaag werd er sectie uitgevoerd op Seppe en daaruit bljkt dat deze zeehond hoogstwaarschijnlijk verdronken is.

Vanmiddag hebben specialisten sectie uitgevoerd op de zeehond Seppe, die twee maanden geleden uit de crèche ontsnapte en vrijdagmorgen dood werd gevonden in het Sneekermeer. Hoewel het dier al in vrij verregaande staat van ontbinding was, kon in ieder geval wel het een en ander worden vastgesteld.

Seppe bleek niet in gewicht te zijn afgevallen; zijn maag was goed gevuld met vis en hij had nog steeds een speklaag van drie centimeter. Dat betekent dat hij zich de afgelopen periode goed in de Friese wateren heeft kunnen redden. Er waren geen uitwendige verwondingen, die zichtbaar zouden moeten zijn geweest als het dier door een klap van bijvoorbeeld een scheepsschroef gedood zou zijn.

Het meest waarschijnlijk is dat Seppe is verdronken, mogelijk doordat hij in een fuik terecht is gekomen. Vroeger kwam dat ook in de Waddenzee vaak voor, totdat de verplichte voorzetnetten (die vis doorlaten maar zeehonden tegenhouden) daar een eind aan maakten. Maar op de binnenwateren zijn deze voorzetnetten begrijpelijkerwijs niet verplicht.

De longen waren echter al zodanig aangetast, dat verdrinking niet onmiddellijk kon worden geconstateerd. Er is weefsel van diverse organen – waaronder de longen – verzameld, dat in een laboratorium nader zal worden onderzocht. Ook zal aan de hand van de maaginhoud worden onderzocht welke vis Seppe heeft gegeten.

Bron: Zeehondencrèche Lenie ’t Hart