Bruinvissen verminkt door scheepsschroeven

Driebergen, 26 maart 2009 – De KLPD heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de verminkte bruinvissen afgesloten. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de verwondingen van de dieren niet moedwillig door mensen zijn toegebracht maar veroorzaakt zijn door scheepsschroeven.

Sinds het begin van dit jaar zijn er bijna negentig dode bruinvissen aangespoeld op de Nederlandse kust, waarvan sommige zwaar verminkt. Dat leidde tot de vraag of vissers de dieren hadden verwond.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die de gestrande en verminkte bruinvissen onderzocht, kwam tot de conclusie dat de dieren in contact met scheepsschroeven zijn gekomen. Dat gebeurde nadat ze al waren overleden. Het KLPD ziet daarom geen reden het strafrechtelijk onderzoek voort te zetten.

De onderzoekers van het NFI trokken de conclusies op basis van forensisch onderzoek op vijf dode bruinvissen. Volgens een woordvoerder van het KLPD zijn de uitslagen voldoende om het onderzoek af te sluiten. „Mochten er nieuwe feiten aan het licht komen, dan is het mogelijk dat wij het onderzoek voortzetten”, aldus de woordvoerder.

Het is niet duidelijk hoe de bruinvissen om het leven zijn gekomen. Het KLPD zegt de doodsoorzaak van de zeezoogdieren niet te onderzoeken.