Zwarte zeehond op Terschelling

20090322-terschelling-blackbeauty-21Terschelling, 22 maart 2009 – Op zondag 22 maart werd op Terschelling een heel donkere grijze zeehond gevonden, met een gewicht van 18 kilo.

Toen het jonge dier in de Zeehondencrèche werd schoongemaakt, bleek het een prachtige zwarte zeehond te zijn, die zo het zusje van de beroemde Zwarte Lola kon zijn.

20090322-terschelling-blackbeauty-1

Zwarte Lola werd in 2005 gevonden op Vlieland. Ze kreeg terecht veel aandacht van de media, want het was – en is – heel bijzonder wanneer er een volledig zwarte zeehond wordt geboren en dan ook nog een vrouwtje. Sinds Zwarte Lola is er nog éénmaal een zwarte zeehond op de crèche geweest: in 2007 werd het mannetje Onyx gevonden. De zwarte vacht van deze dieren wordt veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid pigment. Dit wordt melanisme genoemd, het tegenovergestelde van albinisme, waarbij pigment juist ontbreekt.

Zwarte Lola is dankzij haar prachtige maar afwijkende vacht gemakkelijk te herkennen. Daardoor wordt er regelmatig gemeld dat ze gezien is op de Engelse Hoek, een zandbank tussen Vlieland en Terschelling. Het is eigenlijk niet mogelijk dat deze Black Beauty een dochter is van Zwarte Lola, want die is daarvoor nog te jong.

20090322-terschelling-blackbeauty-2

Black Beauty heeft een fikse longontsteking en heeft het daardoor erg benauwd. Ze heeft nog een paar witte plukken babyhaar op haar achterflappen; dat betekent dat ze nog maar drie a vier weken oud is.

Ze ligt in quarantaineruimte 7 en is te zien op webcam 4.

Bron: Zeehondencrèche Lenie ’t Hart