Canada klop 338.200 zeehonden de kop in

canada-zeehondenmoord1Canada, 23 maart 2009 – Begeleid door massaal protest van dierenbeschermers is in Canada officieel de zeehondenjacht begonnen.

Volgens de bepalingen van de regering in Ottawa mogen dit jaar in totaal 338.200 dieren gedood worden, 55.000 meer dan vorig jaar.

De  zeehondenjagers zijn zondag al uitgevaren naar het gebied rond de Magdalena-Eilanden in het zuidoosten van de Saint Lawrencebaai om nog voor zonsopgang met de jacht te beginnen. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties houden een oogje in het zeil. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) is volgens een Duitse woordvoerster met een team ter plaatse om de jacht te documenteren.

‘Het is compleet absurd dat de Canadese regering deze jacht blijft toestaan’, verklaarde IFAW-zeebioloog Ralf Sonntag. ‘Terwijl in Europa en Canada het verzet tegen de zeehondenjacht steeds massaler wordt, de markten voor zeehondenbont instorten en de prijzen dalen, doet Canada gewoon voort’.

Dit jachtseizoen mogen 280.000 zadelrobben, 8.200 klapmutsrobben en 50.000 kegelrobben gedood worden. De Canadese minister van Visserij Gail Shea benadrukte dat de zeehondenjacht voor vele afgelegen kustplaatsen in het land een levensnoodzakelijk inkomstenbron vormt. Tegelijkertijd garandeert de regering met de jachtquota het behoud van de dierenbestanden.

Ongeveer 30 procent van de voor de jacht vrijgegeven zeehonden wordt in de Saint Lawrencebaai gedood, de rest voor de kust van Newfoundland. Daar zal de jacht volgens mediaberichten vemoedelijk komende week beginnen.