Rusland verbiedt doodknuppelen zeehonden

Moskou, 2 maart 2009 – De Russische regering heeft besloten de jacht op babyzeehonden rond de Witte Zee te verbieden. In het gebied ten oosten van Finland (in het noordwesten van Rusland) worden jaarlijks duizenden kleine zeehonden doodgeknuppeld voor hun vacht.

Premier Vladimir Poetin zei vorige week al dat het doodknuppelen van de drie weken oude dieren “een bloederige zaak is die duidelijk al veel eerder verboden had moeten worden”. Het Russische kabinet besliste ook een miljoen euro uit te trekken om de jagers te compenseren voor hun verloren inkomsten.

Jaarlijks 900.000
De zeehondenjacht is vooral te vinden in Canada, Groenland en Namibië. Jaarlijks worden wereldwijd 900.000 zeehonden gedood. Andere landen waar de zeehondenjacht op minder grote schaal wordt gehouden zijn Zweden, Finland, Noorwegen, Engeland, IJsland, Rusland en de VS. De EU werkt aan een totaalverbod op de handel in zeehondenbont. Gisteren keurde de commissie interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement een voorstel hiertoe goed.