Zeeschildpadden terug naar zee

20081122-schildpadDe twee zeeschildpadden die gevonden zijn op de Nederlandse kust o.a. op Schouwen – Duiveland zullen terug gaan naar zee.

Bron:   Blijdorp
Aangespoelde zeeschildpad gaat terug naar zee

Binnen een maand spoelden er vorig jaar twee onechte karetschildpadden aan op de Nederlandse kust: de eerste op 23 oktober op Texel en de tweede op 21 november op Schouwen. Dat is erg ongebruikelijk, want deze zeeschildpad-soort leeft normaal in warmere wateren, zoals de Pacifische, Indische en Atlantische Oceanen en ook de Middellandse Zee.

Van deze aangespoelde schildpadden ging de eerste naar Burgers’  in Arnhem en de tweede (veel kleinere) kwam naar Blijdorp om opgepept te worden. Dat was wel nodig, want het was duidelijk een uitputtingsslag geweest: de Texelaar was flink beschadigd en ook de ‘onze’ was er met een wond in zijn nek slecht aan toe. Gelukkig deed de goede verzorging in Arnhem en Rotterdam zijn werk, want beide zeeschildpadden zijn helemaal opgeknapt. De Zeeuwse schildpad in Blijdorp zwemt inmiddels rond tussen de koeneusroggen in de mangrovebak. Het diertje is nog jong, naar schatting pas een paar jaar oud. Zijn soortgenoot in Arnhem is duidelijk groter en ouder.

Het is niet de bedoeling dat de twee drenkelingen op hun huidige locaties blijven: Burgers’ en Blijdorp willen de twee zeeschildpadden namelijk hun vrijheid terug geven. Vermoedelijk gaat dat nog dit voorjaar gebeuren, mits alle daarvoor benodigde vergunningen tijdig binnen zijn. Als locatie wordt gedacht aan Portugal of de Canarische Eilanden. Er is namelijk een populatie onechte karetschildpadden die heen en weer trekt tussen de Amerikaanse oostkust en de Canarische Eilanden en de Azoren en het ligt voor de hand, dat beide dieren uit die populatie afkomstig zijn. Hopelijk gaat het lukken om de twee schildpadden terug te brengen naar hun eigen biotoop, waar ze kunnen uitgroeien tot ware reuzen van zo’n 150 kilo of meer!