De reis van twee zeehonden

reis-zeehondenPieterburen, 18 februari 2009 –  De reis van Seppe en Emma.  Sinds de ontsnapping van drie zeehonden op zaterdagmorgen is er door de medewerkers van de Zeehondencrèche en tientallen vrijwilligers gezochtDe reis van Seppe en Emma. Sinds de ontsnapping van drie zeehonden op zaterdagmorgen is er door de medewerkers van de Zeehondencrèche en tientallen vrijwilligers gezocht.

Al vrij snel werd een zeehond gespot vlakbij de crèche (positie 1 op de kaart) en na een paar uur gevangen, maar van Emma en Seppe ontbrak ieder spoor. Maar het zoeken ging door. Het hele weekeinde werden zoekacties uitgevoerd, met schepen die de watertjes rond Pieterburen afstruinden, met speurhonden die afgericht waren op het zoeken naar dieren, met de inzet van een muskusrattenvanger en met medewerkers en vrijwilligers die te voet door de drassige weilanden rondom de crèche ploeterden. Er was geen spoor te zien. Alleen de luchtgaten in het dunne laagje ijs konden volgens de muskusrattenvanger misschien wel van een zeehond zijn.

Stukken van het Pieterbuurster maar (het watertje naast de Zeehondencrèche) werden afgezet met netten en hekken, zodat de zeehonden – als ze nog in de buurt zouden zijn – niet verder de provincie in konden zwemmen. Maar behalve werd er zaterdag en ook de hele zondag geen zeehond gezien.

Op maandagmorgen 7:00 uur kwam de eerste melding binnen uit (positie 3 op de kaart): in de Dokkumer EE was een zeehond gezien. Het was een serieuze melding, maar onze medewerker die meteen ging kijken trof geen zeehond aan. Later (dinsdagmiddag om 16:30 uur) zou er nog een melding uit Birdaard komen.

Maandagmiddag rond drie uur kwam er weer een melding, ditmaal uit Leeuwarden, waar een groepje mensen een zeehond had gezien in de Sneekertrekvaart (positie 4). Maar ook hier hebben onze medewerkers niets meer kunnen vinden.

Ook dinsdag gingen weer medewerkers op zoek; er voeren weer bootjes langs de Groningse maren. Bovendien werden zoveel mogelijk ogen ingeschakeld: alle muskusrattenvangers, boeren, vissers, medewerkers van de waterschappen van Friesland en Groningen, leden van hengelsportverenigingen enzovoort. Aan allen werd gevraagd om op te letten. Die middag kwam de al genoemde tweede melding uit. Tegen de avond kwam er een melding uit Zoutkamp van een zeehond voor de sluizen (positie 2). Vijf vissers hadden de zeehond daar gezien. ’s Avonds hebben twee crèchemedewerkers heel Zoutkamp afgezocht maar helaas niets gevonden.

Woensdagmorgen hebben ze de zoekactie in Zoutkamp voortgezet, omdat die melding zo serieus leek. Toch is daar geen zeehond aangetroffen. Woensdag rond twaalf uur kwam er weer een melding uit Leeuwarden, waar toeristen bij de Verlaatbrug een zeehond hadden zien zwemmen. En woensdagavond kwam er nog een melding uit (positie 5) dat er een zeehond in het Van Harinxmakanaal zwom op weg naar Harlingen.

Als we alle meldingen op een rij zetten, dan zou het zo kunnen zijn dat de ene zeehond via Dokkum Leeuwarden en op weg is naar Harlingen, dus naar de Waddenzee. De tweede zou nog in de buurt van Zoutkamp kunnen zijn. Er wordt veel gespuid dus die kan of via Lauwersoog of via Leeuwarden naar de Waddenzee trekken. Toch blijft het vreemd dat de meldingen en tijdstippen niet overal een logische volgorde aangeven. Soms lijkt het wel alsof er nog een derde zeehond in de Friese wateren zwemt.

Daarom zouden we zo graag de zeehonden nog eens even goed willen zien, want onze medewerkers kunnen Emma en herkennen. Dan hebben we zekerheid en dan zijn we pas rustig.

zoekactie-zeehonden-001

zoekactie-zeehonden-026

reis-zeehonden