Bruinvissen in Harderwijk

20090210-001Harderwijk, 12 februari 2009 – afgelopen dinsdag werden twee gestrande bruinvissen binnengebracht in het opvangcentrum van SOS Dolfijn.
Groeten  Eligius

Twee nieuwe bruinvissen in opvangcentrum SOS

20090210-002HARDERWIJK – Het is een drukke week voor de vrijwilligers van SOS Dolfijn in Harderwijk. Afgelopen dinsdag, 10 februari, kwamen er twee nieuwe bruinvissen binnen in het opvangcentrum.

Allereerst werd de dolfijnenambulance op pad gestuurd naar België. Eenmaal onderweg naar onze Zuiderburen kregen zij nog een melding van een aangespoelde bruinvis, ditmaal op Terschelling.
Dit diertje, een mannetje van 8 maanden oud en ongeveer een meter lang, is overgebracht naar Harlingen. Vanaf daar is hij met de ambulance van Stichting SOS Dolfijn vervoerd naar het opvangcentrum op het Dolfinarium in Harderwijk. Hij is hier onderzocht en maakt het naar omstandigheden goed. Het diertje krijgt hele vis gevoerd maar eet dit nog niet zelfstandig. Hij zwemt al wel zelfstandig rond en de ademhalingsfrequentie ziet er goed uit.

Met twee gestrande bruinvissen die ver van elkaar verwijderd lagen was het even overleggen tussen de medewerkers van SOS Dolfijn en locale instanties. Uiteindelijk is besloten dat de Belgische bruinvis door medewerkers van het Sea Life Centre in Blankenberge naar het opvangcentrum in Harderwijk zou worden gebracht. Het gaat hier om een mannetje van ongeveer 1,5 jaar oud. Dit diertje is verzwakt en kan nog niet zelfstandig zwemmen en eten. Medewerkers van Stichting Dolfijn zijn dan ook 24 per dag in het opvangcentrum aanwezig om het diertje te verzorgen en in de gaten te houden. Verder onderzoek zal meer duidelijkheid geven over de gezondheid van de dieren.

De dieren hebben de namen Evert en Stef gekregen en zijn, zoals gebruikelijk, vernoemd naar de vinder of andere betrokkenen bij de stranding.