Meer zieke zeehonden dan ooit

Pieterburen, 10 februari 2009 – De zeehondencreche Lenie ’t Hart in Pieterburen heeft nog nooit zoveel zieke zeehonden met longwormen binnengekregen.

Vanaf september 2008 zijn er in totaal 134 zieke zeehonden opgenomen. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar werden er “maar” 52 zeehonden met de longworminfectie binnengebracht.  De ziekte is op zich niet nieuw, maar met uitzondering van de virusperiode in 2002 heb ik nog nooit zoveel zieke zeehonden binnen zien komen. In totaal kunnen we eigenlijk slechts 80 zeehonden tegelijk in de crèche opvangen, maar in de drukste periode waren dit er zowat 150! Dit is erg veel, maar de Zeehondencrèche is nooit “vol”. Want onze filosofie is dat elk dier in nood geholpen moet worden!

De zieke zeehonden hebben allemaal een longworminfectie, dat zie ik steeds weer terug. Dit is een kinderziekte waar de meeste zeehonden normaal gesproken in hun eerste jaar overheen groeien. Door vervuiling is het immuunsysteem echter dusdanig aangetast dat veel zeehonden nu in de problemen komen. Maar mogelijk zijn er nog meer oorzaken zoals een afname van het aantal kleine vissen in de Noordzee. De wetenschappers van de Zeehondencrèche zijn momenteel druk bezig met onderzoek te doen naar deze vraag. Overigens wordt ook in opvangcentra elders in de wereld een zorgelijke toename van het aantal zieke zeehonden geconstateerd.

Elke zeehond die hulp nodig heeft en hier wordt binnengebracht, wordt door ons geholpen. Daar doen we ons uiterste best voor. Maar dat kost wel geld, en met zoveel zieke zeehonden begint het bedrag stevig op te lopen. Want wist u bijvoorbeeld dat de opvang van één zeehond ongeveer € 5000 kost? We hebben uw hulp dus hard nodig. Helpt u ons mee? Wij krijgen geen subsidie van de overheid en helaas zijn we ook weer afgewezen bij de Postcodeloterij. Wij zijn volledig afhankelijk van donaties en giften, en die zijn keihard nodig – nu meer dan ooit.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart