Vissers verminken op grote schaal bruinvissen en zeehonden in de Noordzee

Texel, 2 januari 2009 – De afgelopen maand is o.a. op het waddeneiland Texel een groot aantal dode bruinvissen aangespoeld die op gruwelijke wijze aan flarden waren gesneden.

Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel slaat alarm in De Telegraaf. De afgelopen maand is op het waddeneiland een groot aantal dode bruinvissen en zeehonden aangespoeld die op gruwelijke wijze aan flarden waren gesneden – zie bericht 1 en bericht 2

Volgens de walvissenonderzoeker is dat gebeurd door vissers die de bruinvissen en zeehonden als bijvangst in hun netten hebben gehad en de ongewenste vangst waarschijnlijk wilden verdonkeremanen.

Met messen bewerkt
Dat de zeezoogdieren vaker aanspoelen is volgens Kees Camphuysen niet zo verwonderlijk. “Deze kleine walvissen komen nu eenmaal steeds vaker voor de kust voor.” Opmerkelijk is het aantal dode vissen dat met messen is bewerkt, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat de karkassen sneller zinken. Camphuysen: “We hebben diverse bruinvissen gevonden waarvan alleen het neusje en de staart nog in goede staat waren. Alles daartussen was met een mes bewerkt.”

Niet nieuw
“Het aan flarden snijden van de bruinvissen is niet nieuw. In 2006 spoelden in Zeeland, Zuid-Holland en nabij Petten ook al vissen aan waarmee hetzelfde was gebeurd. De visserijwereld stond op zijn kop omdat we ook toen de beschuldigende vinger richting de vissers wezen. Maar het wonderlijke was, dat het na publicatie meteen over was.”

De vissersbond was niet bereikbaar voor commentaar.