Ringelrob in Zeehondencrèche

20090101-vlieland-ringelrobVlieland, 1 januari 2009 – Op 1 januari is een verdwaalde en vermoeide Ringelrob binnengebracht bij de Zeehondencrèche. Het dier werd uitgeput gevonden bij Vlieland.


Ringelrobben laten zich normaal gesproken niet zien in de omgeving van Nederland: ze komen voor in noordelijke wateren zoals de Noordelijke IJszee. Wanneer een Ringelrob aangetroffen wordt aan de Nederlandse kust, is hij altijd verdwaald en meestal dodelijk vermoeid.

De Ringelrob die in de Zeehondencrèche verblijft, is ongeveer 8 maanden oud. Het is een mannetje en hij weegt 9 kilo. Hij zal waarschijnlijk enkele weken tot enkele maanden in Pieterburen vertoeven om aan te sterken. Daarna zal hij bij de Doggersbank met een helicopter worden vrijgelaten.

20090101-vlieland-ringelrob

De Zeehondencrèche krijgt gemiddeld eens in de twee jaar een Ringelrob binnen. De meeste Ringelrobben die opgevangen zijn in de Zeehondencrèche zijn dieren jonger dan een jaar. Ook zijn enkele keren volwassen dieren opgevangen. De laatste keer dat er een Ringelrob is binnengebracht in de crèche was in het voorjaar van 2007.

Ringelrobben onderscheiden zich van gewone zeehonden door een wat dikker lichaam en een kortere nek. De rug is donkergrijs gevlekt, met talloze lichtgrijze of witte ringetjes. De pups worden geboren tijdens de lentemaanden in zelfgemaakte sneeuwhutjes op het pakijs en hebben dan een witte wollige vacht. Ze verblijven 7 tot 8 weken bij de moeder. De grootste bedreiging voor de Ringelrob vormt de ijsbeer.

De Ringelrob is voor het publiek niet te zien omdat hij in quarantaine verblijft. Op webcam 5 (quarantaine 8) is Ringelrob Willem tijdelijk te zien.

bron: zeehondencreche Lenie ‘t Hart