bruinvissen krijgen gsm

dsc_0673aHarderwijk, 18 december 2008  – De bruinvissen van SOS Dolfijn ontvangen dit jaar allemaal een mobiele telefoon onder de kerstboom.

Bruinvissen krijgen mobieltje cadeau

Harderwijk – De bruinvissen van SOS Dolfijn ontvangen dit jaar allemaal een mobiele telefoon onder de kerstboom. Vanmiddag ontving Jolanda Meerbeek, hoofd van opvangcentrum SOS Dolfijn, maar liefst 327 toestellen. De stichting kan de mobiele telefoons inleveren bij Recell, een recyclingsbedrijf, en het ontvangen geld gebruiken voor de verzorging van gestrande bruinvissen en dolfijnen.

De inzamelingsactie is een initiatief van Birgit Grob. De studente werkt in haar vrije tijd als vrijwilligster bij het opvangcentrum. Toen SOS Dolfijn een zelfstandige stichting werd wilde Birgit helpen geld in te zamelen, om bij te dragen in de kosten die nodig zijn voor de verzorging. Birgit is tevreden met het aantal ingezamelde toestellen, die een waarde hebben van één tot vijf euro per stuk, en hoopt op een sponsorbedrag van €1000,-. “Het zou mooi zijn als deze actie ook andere mensen aanzet tot het inleveren van hun oude mobiele telefoon want het kost veel geld om de bruinvissen te verzorgen” zo hoopt Birgit.

Jolanda toonde zich blij verrast met de gift. “Birgit heeft die toestellen werkelijk overal vandaan gehaald. Ze heeft haar hele omgeving aangespoord om toestellen te verzamelen. Het is geweldig dat onze eigen vrijwilligers zich zo inzetten.” Jolanda verwacht van het geld een zwemvestje aan te schaffen. Sommige bruinvissen zijn door hun stranding zo verzwakt dat ze niet zelfstandig kunnen zwemmen.

Bijna dagelijks spoelt er een bruinvis aan op de Nederlandse stranden. De meeste dieren zijn al overleden. Bij levende bruinvissen of dolfijnen komt SOS Dolfijn in actie. Werknemers en vrijwilligers halen het gestrande dier op met een speciaal ingerichte dolfijnenambulance en wanneer het dier weer beter is wordt deze weer uitgezet in de Noordzee. De stichting is gevestigd op het terrein van het Dolfinarium te Harderwijk.

Bruinvissen hebben hun naam een beetje tegen. Ze zijn namelijk niet bruin, maar grijs en het zijn geen vissen, maar zoogdieren. Bruinvissen worden ongeveer anderhalve meter lang, wegen maximaal 60 kilo en leven in de Noordzee. De meeste mensen die voor het eerst een bruinvis zien, vinden hem op een dolfijn lijken. Ze worden daarom ook wel eens de Nederlandse dolfijn genoemd.