Bramen Nederlandse kust

dsc_7973-bramen-texel1
© Salko de Wolf

Texel / Noordwijk, 7 december 2008 – Ja het zijn geen bramen van de struiken maar ze stranden bij bosjes op de Zuid- en Noord-Hollandse kust en niet te vergeten op de stranden van Texel. De diepzee braam is kennelijk de koers kwijtgeraakt en kwam nu in ondiep water terecht. Afgelopen dagen zijn er tientallen gestrand.

melding en foto © Salko de Wolf

Veel bramen op Texel aangespoeld

Dierverzorger Salko de Wolf heeft in dit weekend 17 bramen gevonden over 8 kilometer Texels strand. In de afgelopen dagen zijn al 7 bramen op Texel waargenomen, waaronder 1 levende, en 5 van andere plaatsen op de Nederlandse kust. Dit betekent waarschijnlijk dat deze bijzondere oceanische vis, die normaal op een diepte van meer dan 100 meter leeft op dit moment invasie-achtig de Nederlandse kust heeft bereikt. In de afgelopen tientallen jaren heeft een dergelijke invasie niet plaatsgevonden. In 1976 zijn 107 bramen van de hele Nederlandse kust gerapporteerd.

De braam, Brama brama, komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan, in water van 12 tot 24 graden Celcius, op een diepte van 0 tot 400 meter. Het zijn forse vissen met een hoge rug. De aangespoelde exemplaren zijn zo’n 50 cm lang. De vis schijnt zeer smakelijk te zijn. De paaiplaatsen zijn ter hoogte van Portugal. Het zijn pelagische (in open zee zwemmende) roofvissen, die vis, inktvis en kreeftachtigen eten. Op voedseltrek komen ze noordelijk tot de kust van Noorwegen. Bij bepaalde weersomstandigheden komen de vissen die via de Noordzee terug willen trekken in al te ondiep, koud water terecht. Ze spoelen dan hulpeloos aan, en worden dan soms nog levend op de stranden gevonden. Dit gebeurt bijna altijd in november-december. Vorig jaar zijn enkele bramen gevonden aan de Nederlandse kust.

Meer informatie: Arthur Oosterbaan, Ecomare, 0222-317741