Nieuwe ziekte velt zeehonden

Pieterburen en Middelburg, 2 december 2008 – Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen sloeg gisteren alarm over het extreme aantal zieke dieren dat in de opvang terecht komt. In twee weken tijd spoelden er dertig dieren aan, waarbij het immuunsysteem ernstig was aangetast.

Volgens Joop Hiele van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) zijn de afgelopen tijd beslist niet meer zeehonden aangespoeld dan gemiddeld. Hij houdt er evenwel rekening mee dat de ziekte zich hier later alsnog openbaart.

De virusepidemie in 2002 bereikte de Delta ook pas drie maanden na de Waddenzee. Volgens ’t Hart zijn er op de Waddeneilanden en langs de Noordzeekust drie keer zoveel zieke zeehonden gevonden als normaal rond deze tijd van het jaar. Ook uit Duitsland komen dezelfde verontrustende geluiden, geeft ze aan.

De oorzaak wordt gezocht in vervuiling van het water met vlamvertragers en weekmakers. De problemen manifesteerden zich voor het eerst rond 1998, maar nemen nu extreme vormen aan, aldus Van der Mark.

Longwormen is een soort van kinderziekte bij zeehonden waar gezonde dieren zich doorheen groeien. Maar bij deze dieren is dat niet en gebeurt het dat ze in die longwormen stikken. Maar in de meeste gevallen knappen de zeehonden na een behandeling weer op.

Maandag werd bekend dat de zeehondenpopulatie zich helemaal heeft hersteld van de laatste epidemie. Hun aantal werd met de helft weggevaagd.