Doodzieke zeehonden op de waddenkust

Pieterburen, 29 november 2008 – De afgelopen tien dagen spoelden er vijfentwintig doodzieke jonge gewone zeehonden aan. Ze zijn op de foto’s hieronder te zien. Deze zomer geboren, dus nu een half jaar oud. Vandaag (zaterdag 29 november) kwamen er nog weer twee bij. Helaas hebben drie zeehonden het niet gehaald; zij zijn gestikt in de wormen die hun luchtpijp afsloten.

20081129-01

De foto’s spreken voor zich: alle dieren hebben bloedingen, gewrichtsontstekingen en longontsteking; soms zijn ze ook nog blind. Deze problemen worden veroorzaakt door longwormen: een soort “kinderziekte” waar jonge zeehonden normaal overheen groeien, maar nu stikken ze er in.

20081129-02

Ook onze collega’s in Duitsland zien hetzelfde verontrustende beeld.
Het gewicht van de opgevangen dieren is tussen de 12 en 20 kg. Uit onderzoek is gebleken dat als het gewicht van een jonge zeehond beneden de 23 kg komt, het dier de winter niet zal overleven. Gelukkig zijn deze jonge zeehonden gevonden door toevallige voorbijgangers of door onze EHBZ – eerste hulp bij zeehonden –  vrijwilligers op de eilanden of langs de kust. In totaal hebben we in de Zeehondencrèche dit jaar al 195 gewone zeehonden opgevangen.

20081129-03

Met veel liefde en goede verzorging kunnen we de meeste van deze patiënten er doorheen halen. Na een opvangperiode van zo’n vier maanden kunnen ze allemaal weer gezond in de Waddenzee worden vrijgelaten. We hopen dat ze daar oud kunnen worden.

20081129-04

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart