Dode grijze zeehond met jong gevonden op Terschelling

20081128-terschelling-grijzezeehond-01Terschelling, 28 november 2008 – Op vrijdag 28 november is op het strand van Terschelling een dode grijze zeehond gevonden, met een dood jong dat gedeeltelijk uit de moeder kwam.

Uit onderzoek in de Zeehondencrèche is gebleken dat de ongeboren zeehondenbaby in de baarmoeder is doodgegaan. Daardoor is de baarmoederwand gescheurd en toen is ook de moederzeehond gestorven. De grote wond op haar kop is ontstaan toen ze al dood was, mogelijk door een scheepsschroef.

De moederzeehond woog 160 kg en het jong ruim 10 kg.

20081128-terschelling-grijzezeehond-02

Grijze zeehonden krijgen hun jongen in de winter op zandbanken die permanent droog blijven. De eerste drie weken kunnen de baby’s niet goed zwemmen vanwege hun dikke witte babyvacht. Als ze bij storm en hoog water van de banken spoelen, komen de meesten in grote problemen. De eerste grijze zeehondenbaby’s zijn al weer geboren op de banken rond Vlieland en Terschelling.

20081128-terschelling-grijzezeehond-03

Op dit moment zijn er nog geen witte jonge grijze zeehonden in de Zeehondencrèche. Gelukkig liggen ze nog allemaal met hun moeders op de zandplaten. Er zijn al wel twee jonge grijze zeehonden aangespoeld die in Engeland zijn geboren. Daar begint het geboorteseizoen vroeger dan bij ons.
We hopen voor alle witte zeehondenbaby’s dat er de komende weken geen storm komt.

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart