Nettenslachtoffer Gijs is weer vrij

Pieterburen, 12 november 2008 – Een stuk visnet had een lelijke en diepe wond in de nek van Gijs veroorzaakt toen hij vorige maand gevonden werd bij Terschelling. Maar in de Zeehondencrèche herstelde hij voorspoedig. Zo kon Gijs op vrijdag 7 november op de Noordvaarder op Terschelling weer worden vrijgelaten.

Regelmatig krijgt de zeehondencreche zeehonden binnen die verstrikt geraakt zijn in een stuk visnet dat ronddrijft in zee. Zo’n visnet kan een zeehond ernstig verwonden. Zo had het net de wond in de hals van Gijs zo diep ingesneden dat het bot zichtbaar was. Hij moet er weken mee hebben rondgezwommen. Zwerfnetten kunnen dus een forse bedreiging voor zeehonden en andere zeedieren vormen.

20081112-vrijlatinggijs

Om de problematiek zichtbaar te maken, ligt achter de Zeehondencrèche een enorme berg visnetten van 10 meter hoog. Deze berg vormt nog maar een fractie van wat er werkelijk in zee ronddrijft. De Zeehondencrèche werkt daarom nauw samen met de vissers om het aantal “zwerfnetten” zo veel mogelijk te beperken.

zwerfnettenberg-pieterburen

bron: zeehondencreche Lenie ’t Hart