zeldzame stranding van zeeschildpad

Op donderdag 23 oktober is op het strand van Groote Keeten een onechte karetschildpad aangespoeld. Het dier is in zeer slechte conditie en mist een flipper. De schildpad is behoorlijk uit koers geraakt en wordt momenteel opgevangen in Ecomare.

De onechte karetschildpad of dikkopschildpad Caretta caretta is ongeveer 70 cm lang. Hij komt normaal gesproken in het Middellandse zeegebied en langs de westkust van Afrika voor. De laatste jaren zijn er vaker strandingen geweest aan de kust van Spanje en Frankrijk en af en toe verder naar het noorden, tot in Noorwegen. In Nederland zijn er recent strandingen geweest in IJmuiden en op Vlieland. Het lijkt er dus op dat deze schildpadsoort zich langzamerhand in noordelijkere wateren begeeft.

De schildpad is donderdagmorgen gevonden op het strand van Groote Keeten en naar Rens Roos van het steunpunt van Ecomare in Groote Keeten gebracht.

Ecomare heeft contact gezocht met verschillende dierentuinen. Toen het daar niet terecht bleek te kunnen is gebeld met het schildpaddencentrum in Alphen a/d Rijn over de verzorging. De onechte karetschildpad blijkt een omnivoor te zijn en schelpen, schaaldieren en vis te eten.

Het dier had eendenmossels aan zijn achterflippers, en is er ernstig aan toe. De dierverzorgers van Ecomare zullen zorgen voor een zo goed mogelijke opvang.

bron: Ecomare, Texel