zeeschildpad van Ecomare naar Arnhem

Ecomare, 27 oktober 2008 – De onechte karetschildpad die op 23 oktober aanspoelde in Noord-Holland en opgevangen was door Ecomare, is de dag erna naar Burgers’ Zoo verhuisd. Goed ingepakt in een reddingsdeken, om haar warm te houden, is ze in een kist vervoerd.

Just van den Broek, directeur van Ecomare, heeft de vrouwelijke schildpad vrijdagmiddag meegenomen naar Amsterdam, waar medewerkers van de dierentuin uit Arnhem het dier van hem overnamen. In Burgers’ Zoo is geconstateerd dat ze longontsteking heeft, waartegen ze nu antibiotica krijgt. Ze at gelukkig wel meteen inktvis, haring en garnalen, wat een goed teken is.

Bij Ecomare heeft de schildpad een dag in de vogelopvang gezeten. Met een warmtelamp is zij langzaam opgewarmd, want toen zij aanspoelde was zij zwaar onderkoeld. De onechte karetschildpad hoort namelijk thuis in het warme water van de Middellandse Zee en langs de westkust van Afrika. Dat was ook de reden dat Ecomare zo snel mogelijk opvang in een dierentuin heeft geregeld: het centrum heeft geen voorzieningen voor warm zeewater.

De schildpad heeft de gemoederen bij Ecomare flink bezig gehouden. Het was namelijk voor het eerst dat deze soort zeeschildpad levend is aangespoeld in Nederland. De schildpad was naar schatting 15-20 jaar oud. Dat is nog jong voor dit dier, dat wel meer dan honderd jaar kan worden.

bron: Ecomare