TX68 zet ringelrob uit voor Ecomare

20081013-ecomare-ringelrobTexel, 13 oktober 2008 – De jonge ringelrob die eind augustus op de Schorren was aangespoeld heeft haar vrijheid terug gekregen. De TX68 voer zondagavond uit met de zeehond in een uitzetkist van Ecomare. Op volle zee is het dier losgelaten.

De ringelrob, Jenny, is in de anderhalve maand dat zij bij Ecomare werd opgevangen goed gegroeid. Het was een fel dier dat duidelijk niet aan mensen gewend was. Deze zeehondensoort hoort dan ook thuis in de Oostzee en het Noordpoolgebied. Bij Ecomare werd zij in een voor het publiek afgesloten gedeelte opgevangen. Om haar zoveel mogelijk stress te besparen waren er bovendien schotten rond haar bassin gezet.

Het transport van Jenny naar de plek waar zij werd uitgezet duurde zo’n zes uur. Vlak voor Jenny de kist in ging, kreeg ze een zetpil met valium die ongeveer tot het uitzetmoment zou blijven werken. Zo bleef Jenny rustig tijdens de reis. Op aanwijzingen van de dierverzorgers van Ecomare heeft de bemanning van de kotter eerst gekeken of Jenny weer helemaal alert was voor ze werd losgelaten.

Jenny moet zelf terugzwemmen naar waar ze vandaan kwam. Ze heeft dus nog een flinke tocht voor de boeg, maar de dierverzorgers van Ecomare hebben er alle vertrouwen in dat ze in staat is om voor zichzelf te zorgen. In de Noordzee hoort ze in elk geval niet thuis!

bron: www.ecomare.nl