Bruinvissen hebben het moeilijk in de Noordzee

123_23354 oktober 2008 – Volgens Nederlandse onderzoekers is het voor bruinvissen in de Noordzee veel moeilijker geworden om hun dagelijkse portie voedsel te vinden. Dat zou de opvallende stijging in strandingen verklaren.

Nu de wijting schaars is geworden in de Noordzee moet de bruinvis tegenwoordig harder werken om zijn honger te stillen. Dat concluderen onderzoekers op basis van onderzoek op aangespoelde bruinvissen.

Ze achterhaalden dat een bruinvis in plaats van één ongeveer 20 centimeter lange wijting zoals vroeger, nu wel veertig grondels eet. In de winter is dat goed te doen omdat de grondels samenscholen, maar ’s zomers moet de bruinvis de ongeveer 5 centimeter grote grondels één voor één zoeken, vangen en opeten.

En dat is voor veel bruinvissen hard werken, misschien wel te hard, denken de onderzoekers van Wageningen Imares, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, Naturalis en de Universiteit van Utrecht.

Ze vonden dat uit tijdens hun zoektocht naar antwoord op de vraag waarom bruinvissen stranden. Die vraag staat nog open. In 2008 spoelden tot nu toe meer dan tweehonderd bruinvissen aan op de Nederlandse en Belgische kust.

In 2007 waren dat er meer dan 300 en in 2006 meer dan 500. Veel bleken vooral in de zomer een slechte conditie te hebben. “Mogelijk hebben de dieren dan moeite aan voldoende voedsel te komen.”

bron: Noordzeedagen 2008, Scheveningen