Verzwakte aangespoelde bruinvis knapt op in Harderwijk

20081003-harderwijk-bruinvis-01Harderwijk 3 oktober 2008 – Een levende bruinvis is dinsdag aangespoeld op het Noordzeestrand van Terschelling. Het dier, een vrouwtje van nog geen meter lang, is overgebracht naar Harlingen en per dierenambulance vervoerd naar het opvangcentrum van Stichting SOS Dolfijn op het Dolfinarium in Harderwijk.


Hier is zij onderzocht en naar omstandigheden maakt zij het goed. Het eerste weekend in het opvangcentrum van SOS Dolfijn is de bruinvis voorspoedig doorgekomen. Het voeden van de vispap gaat goed, de ademhalingsfrequentie ziet er prima uit en het is een alert dier.

De bruinvis is door de elfjarige Sven en zijn opa Remmert gevonden en is vernoemd naar de oma van de elfjarige vinder: Bettie. Bettie is een dier van 3 á 4 maanden oud en op die leeftijd zijn de jonge dieren nog afhankelijk van hun moeder, maar helaas is de bruinvis haar moeder kwijt geraakt. Bettie weegt 15 kilo en was bij binnenkomst in het opvangcentrum sterk vermagerd. Ook kon ze niet zelfstandig zwemen, ze maakte nog nauwelijks zwembewegingen en kantelde om wanneer je haar losliet.

De eerste dagen is ze 24 uur per dag ondersteund door vrijwilligers en medewerkers van SOS Dolfijn. De eerste twee nachten in het opvangcentrum heeft ze voor het eerst zelfstandig door gebracht in een hangmatje, een soort bruinvis-zwemvest (zie foto). Sinds maandag zwemt Bettie zelfstandig, maar verder dan wat dobberen en voorzichtige staartslagen komt ze echter nog niet. De medewerkers van SOS Dolfijn zijn nog uiterst voorzichtig, er is dan ook continue iemand in de buurt voor het geval ze hun hulp weer nodig heeft.

20081003-harderwijk-bruinvis-01

20081003-harderwijk-bruinvis-03

bron: persbericht Dolfinarium Harderwijk