Nieuws van Ecomare’s zeehondenopvang

Texel, 29 september 2008 – vandaag verscheen de Ecomare E-nieuwsbrief met daarin nieuws van hun zeehondenopvang.

Alle vijf bij ons geboren jongen zijn inmiddels van hun moeder gescheiden. Drie ervan hadden wat extra hulp nodig bij het leren vis eten. Zij zijn naar opvangbassins verplaatst, want ze werden te mager. De dierverzorgers stoppen de vis nu in hun bek tot ze uit zichzelf gaan eten. De jongen hebben geen naam, maar een nummer. Op 12 september had de dierenarts namelijk bij hun allemaal een chip ingebracht. In plaats van een naam wordt nu het chipnummer gebruikt.

Karien, die als enige adoptiezeehond in het kraambassin zwom, is weer verhuisd naar het diepe bassin. Rob, Rianne en Karien zitten nu dus weer bij elkaar. Via de ramen op de tussenetage zijn ze ook onder water te zien.

Opvangzeehond Fleur blijft een zorgenkindje. Ze gaat gelukkig goed vooruit, maar haar ontstoken oog moet nog steeds behandeld worden. De dierenarts komt haar regelmatig controleren.

De andere opvangzeehonden die al langer bij ons verblijven, Rosalie, Anne en Lies, zijn naar het kraambassin verplaatst. Daar hebben ze lekker de ruimte en kunnen ze lekker zwemmen. Over een paar weken zijn ze zwaar genoeg om te worden uitgezet.

Op 11 september spoelde Neal aan. Hij woog 16,7 kg en at gelijk zelf vis. Hij hoeft bij ons alleen op gewicht te komen.

Op 22 september werd er bij Paal 20 nog een jonge gewone zeehond gevonden. Ze is Jannie genoemd. Ze is ondervoed en had de bijbehorende kwaaltjes als longworm en ontstekingen, maar het gaat al een stuk beter met haar. Vooralsnog zit ze binnen in de quarantaine, maar ze zal binnenkort wel naar een buitenbassin kunnen.

Ons zeehondensteunpunt Rens Roos van Groote Keeten bracht deze maand een volwassen zeehond naar ons. Het was een erg mager dier, blind aan één oog en heel benauwd. De dierenarts constateerde dat het dier het niet zou redden en heeft hem laten inslapen.

Op de weblog van de dierverzorgers leest u niet alleen wekelijks het nieuws uit de dierverzorging, er staan ook altijd foto’s bij.

afscheid Henk Brugge
Op 19 september hebben wij afscheid genomen van ons hoofd dierverzorging Henk Brugge. Na 33 jaar Ecomare gaat hij iets anders doen. Per 1 november komt Bert Hoeve in dienst als hoofd dierverzorging. Bert is nu nog teamleider van de bruinvisbaai in het Dolfinarium Harderwijk.

de ringelrob
Met ringelrob Jenny gaat het prima. Ze eet en groeit goed. Ringelrobben hebben een nog ronder lijf dan gewone zeehonden. Jenny wordt dan ook een echt bolletje! Nadat ze aanvankelijk heel timide was, werd ze al snel feller. Om haar zoveel mogelijk stress te besparen, hebben de dierverzorgers schotten rond haar bassin geplaatst. Ze wordt bovendien in het niet voor het publiek toegankelijke gedeelte opgevangen. U kunt Jenny wel bekijken via de de webcam