Zeehonden aan de kust

Texel, 14 sep 2008 – Regelmatig lees ik op de website dat er langs de kust zeehonden worden gezien. Zo ook dit weekend werd Ecomare veelvuldig gebeld door mensen die langs de kust zeehonden hebben gezien.

Salko de Wolf / Ecomare


Zo ook dit weekend werd Ecomare veelvuldig gebeld door mensen die langs de kust zeehonden hebben gezien.

De meldingen kwamen uit De Koog en Den Hoorn op Texel, Huisduinen, Callantsoog, Egmond aan zee, Noordwijk en Wassenaar.

Dat er veel dieren gezien zijn heeft ongetwijfeld te maken met het rustige weer en de vlakke zee.

Maar ook omdat er gewoon veel zeehonden zijn. In de Waddenzee zijn vorige jaar 4200 gewone zeehonden geteld en 1600 grijze zeehonden. En de aantallen van 2008 zijn nog niet bekend. Regelmatig krijgt Ecomare dan ook meldingen van zieke zeehonden maar vaak blijkt het te gaan om fouragerende zeehonden die in een mui of zwin hun voedsel weten te vinden. En vaak zijn ze gewoon nieuwsgierig. Dus al u tijdens een strandwandeling een zeehond ziet denk dan niet dat ze ziek zijn.

Een zieke zeehond ligt het liefst droog en is goed te benaderen. Bij de meldingen van het afgelopen weekend ging het gelukkig alleen maar om gezonde zeehonden die lekker in het water zwommen.

Salko de Wolf / Ecomare