Zeehonden niet opjagen

Wetteren, 11 aug 2008 – In de toekomst zullen er steeds vaker zeehonden in de Schelde zwemmen. Het is belangrijk om niet steeds de brandweer te bellen waardoor de dieren nodeloos opgejaagd worden. Dat zegt Robert Jooris van Natuurpunt Scheldeland.

Door de waterzuivering van de laatste jaren verschijnt er meer en meer vis in de Schelde en de zeehonden die nu met meer regelmaat stroomopwaarts in de Schelde zwemmen, hebben veel minder last van voedselgebrek. Er leven nu meer immers dan twintig soorten vis in de Schelde.

Vorige week nog werd de brandweer van Wichelen verwittigd dat er een zeehond op de zandbank in de Schelde ter hoogte van de bocht in Uitbergen lag. De bezorgde wandelaar dacht uiteraard dat het een uitgehongerde of zieke zeehond betrof. De brandweermensen rukten uit en probeerden het dier te vangen. ,,Gelukkig zonder succes’’ zegt Jooris.

,,Enkel wanneer er duidelijke verschijnselen zijn van verzwakking of van kwetsuren van bijvoorbeeld de schroef van een boot is een tussenkomst van de brandweer gerechtvaardigd. In het ander geval jagen ze het dier maar nutteloos op’’.

Bron: www.grootwetteren.be