Bultrugkalf ziet yachts in Sydney als moeder

Sydney, 19 aug 2008 – Een babywalvis voor de kust van New South Wales houdt sinds twee dagen de gemoederen bezig in Australië. Het jonge dier, dat de bijnaam Colin heeft gekregen, ziet de boten als zijn moeder aan en probeert te zuigen aan yachts in de haven van Sydney.

De walvis is zo’n twee maand (volgens andere bronnen 3 weken) oud en is alleen. De moeder kan het dier hebben afgestoten maar het kalf kan ook de weg kwijtgeraakt zijn bij de trek van de wateren voor Queensland naar Antartica. Het is vijf meter lang, weegt zo’n vijf ton en heeft honger.

De Australische media volgen Colin, een bultrugwalvis, nauwlettend. In nieuwsuitzendingen wordt de gang van zaken rond de kleine walvis uitvoerig belicht en krijgen televisiekijkers ontroerend beeldmateriaal van het dolende dier voorgeschoteld. Radiostations houden hun luisteraars van uur tot uur op de hoogte. Overdag cirkelen tal van cameraploegen in helikopters boven Colin.

Langs de kust proberen mensen ook een glimp op te vangen. ”Ik heb medelijden met het dier”, zegt één van de kijkers. ”Ik zou met alle plezier willen helpen maar wat kun je doen?”

Het kalf is op de één of andere manier van zijn moeder gescheiden tijdens de jaarlijkse migratie van de bultruggen. Elk jaar zwemmen deze walvissen in een grote stoet 20.000 kilometer, van het koude Antarctica naar de warme wateren voor de kust van het Australische Queensland en weer terug.

De babywalvis werd maandag voor het eerst gesignaleerd omdat het een zeiljacht voor zijn moeder aanzag en zo terecht kwam bij Pittwater, ten noorden van Sydney. Daarbij probeerde de kleine bultrug zelfs vergeefs te drinken bij het jacht.

Reddingswerkers van overheidsorganisatie National Parks and Wildlife Service sleepten het jacht vervolgens naar open zee in de hoop dat Colin zich zou aansluiten bij een groep soortgenoten. Het komt wel vaker voor dat een verlaten kalf op die manier een zogende adoptiemoeder vindt.

Veel andere mogelijkheden zijn er niet. Een bultrug, hoe jong ook, kan niet in gevangenschap leven. Colin weegt nu al zo’n vijf ton. ”Ook al is het een kalf, door zijn enorme omvang en gewicht zijn onze mogelijkheden beperkt”, onderstreept Chris McIntosh van National Parks and Wildlife Service. ”Als ons ingrijpen niet succesvol is, dan volgt er een onherroepelijk, onplezierig, maar natuurlijk proces: het dier overlijdt.”

Normaal gesproken zoogt de bultrugwalvis een baby voor elf maanden. Moeder en kind zijn doorgaans onafscheidelijk. Het is onduidelijk hoe Colin alleen raakte. Zonder melk redt de baby bultrug het hoogstens enkele dagen.

De bultrug is een veel voorkomende walvis voor de kust van Australië. Het dier dreigde vier decennia geleden uit te sterven omdat er flink jacht op werd gemaakt. De Internationale Unie voor Natuur Behoud veranderde vorige week nog de status van de bultrug van ‘bedreigd’ naar ‘op weg naar herstel.’

Randall Reeves, deskundige van deze natuurbeschermingsorganisatie, spreekt van een ‘comeback’. ”Omdat er geen sprake meer is van commerciële jacht op deze dieren groeit hun aantal flink. Er zijn er nu zeker 60.000.”

Voor de kleine Colin voor de kust van New South Wales vormt adoptie door een zogende bultrug de enige echte kans op redding. Om te voorkomen dat hongerige haaien het kalf levend verscheuren, passen de rangers van National Parks and Wildlife Service mogelijk euthanasie toe op het jonge dier.

Voor de Australische radio kon reddingswerker Chris McIntosh zijn emoties maar moeilijk de baas blijven. ”Er waren andere walvissen in de buurt toen we de Colin loslieten in open zee, maar hij is toch weer naar de kust gezwommen. Het is hartverscheurend.”