Bultrug op naaktstrand

Rugen, 13 augustus 2008 – Bij het naakstrand van de Duitse badplaats Rugen is sedert een tweetal weken een Bultrug opgedoken.


Een bultrugwalvis is op weg naar het poolgebied verdwaald geraakt. De vis dook plots voor een populair Duits strand op het eiland Rügen. De walvis verblijft er nu al twee weken. Rügen is niet alleen bekend voor de mooie natuur, er zijn ook enkele naaktstranden.

Het eiland ligt in de Baltische Zee en het was al van 1978 geleden dat er in die zee nog eens een bultrugwalvis gezien is. Rond deze periode trekken de walvissen normaal gezien naar het noorden. Het gaat trouwens goed met de bultrugwalvis. Hun aantal is al zo sterk toegenomen dat het dier niet langer op de lijst met bedreigde dieren staat.

Voor deze walvis zal het verhaal misschien minder goed aflopen. Rond Rügen is er geen gevaar voor walvisjagers, maar de walvis volgde waarschijnlijk een school vissen. In deze wateren is het voedsel voor de walvissen veel minder talrijk dan in de buurt van het noordpoolgebied. De walvis is inmiddels een toeristische attractie geworden. Wetenschappers zijn bezorgd, want te veel boten op het water zullen de walvis mogelijk gestresseerd maken. En dan kan het lastig worden om de weg naar de Atlantische Oceaan terug te vinden.

>> Fotoverslag

bron: Der Spiegel Online