Zeehond nabij Uitbergen (Schelde)

zeehond-rupelDonderdag, 7 augustus 2008 -Marc Van Den Bril stuurde ons de melding van een gewone zeehond in de Schelde nabij Uitbergen.

Vandaag een gewone zeehond kunnen waarnemen in de Schelde te  Uitbergen (Oost- Vlaanderen).  Het dier werd woensdagavond reeds opgemerkt door Dhr. Putteman.  Het dier zwom rond 14.15u op de Schelde (aftrekkend water) ter hoogte van het kasteel van Uitbergen en is nadien verder gezwommen richting Gent.

Woensdag werd er zelfs de brandweer bijgeroepen omdat er een zeehond vastzat op een zandbank, zie onderstaand persbericht.

Zeehond in nesten
donderdag, 07 augustus 2008
Wichelen – Woensdag werd de Wichelse brandweer opgeroepen voor een niet alledaagse interventie. “Een zeehond was vastgeraakt op de zandbank in de bocht van de Schelde ter hoogte van de Bergenmeersen en dreigde weg te zakken in de modder.” vertelt commandant Willy De Clercq.

De zeehond werd opgemerkt door fietsers aan de overkant van de Schelde die de politie alarmeerden. Die riepen er op hun beurt de brandweer bij. “Omdat we niet echt ervaring hebben met het redden van zeehonden, hebben we planken op het zand gelegd om tot bij de zeehond te raken. Ook onze duiker en boot stonden klaar.” Tot een reddingsactie moest het echter niet komen. Opgeschrikt door de brandweer ploeterde de zeehond uiteindelijk op eigen kracht terug de Schelde in. “Uiteindelijk was dat het beste, want zo een dier meet meer dan een meter en heeft heel scherpe tanden.”

>> Fotoverslag

melding: Marc Van den Bril