Uitzetting Bruinvis Thomas

thomas-uitzet-c-wj-strietmanHarderwijk 24 juli 2008 – Vandaag is door SOS Dolfijn de derde bruinvis van dit jaar uitgezet. Bruinvis Thomas was drie maanden geleden ziek gevonden in Duitsland op het wad bij de Wilhelmshaven. Nu is hij dankzij SOS Dolfijn weer kerngezond en terug in de Noordzee.

Verwondingen

Bruinvis Thomas werd op 23 april 2008 gevonden. Door zeehondenopvangcentrum Seehundstation Norden-Norddeich is hij naar Groningen gebracht. Hier heeft SOS Dolfijn het dier in nood overgenomen en verzorgd in het opvangcentrum dat gevestigd is op het Dolfinarium. Thomas had een lelijke wond rondom het gewonde blaasgat en was licht vermagerd.

Herstel

Het herstel van Thomas verliep voorspoedig. De wond rondom het blaasgat is geheel hersteld. Hij is in gewicht aangekomen en weer in goede conditie. Er stond hem dus niets meer in de weg en hij kon rustig terug naar zee.

Succesvolle uitzet

Jolanda Meerbeek, Hoofd Opvang SOS Dolfijn: “De uitzet is voorspoedig verlopen. De laatste week hebben we Thomas goed voorbereid op de lange rit van Harderwijk naar Lauwersoog. In de ambulance en op het schip De Krukel, die LNV weer beschikbaar heeft gesteld, was Thomas nog wat nerveus. Maar na een mooie plons in het water, voelde hij zich weer helemaal thuis. We hebben Thomas zien wegduiken en hem nog vijf keer boven water zien komen.”

Bekroning op het werk

Voor SOS Dolfijn is deze derde uitzet van dit jaar een mooie bekroning op het werk. Proactief en effectief bijdragen aan het behoud van inheemse dolfijnen en bruinvissen door middel van opvang, rehabilitatie en uitzet beslaat een groot gedeelte van hun missie. Dolblij waren zij dan ook, toen Thomas de vrijheid weer tegemoet zwom. “Een dier in nood helpen en zorgen dat ze weer terug kunnen waar ze thuis horen, is waar we het allemaal voor doen. Het geeft ons als opvangcentrum een geweldig gevoel als je ze weer zo gezond in de zee ziet zwemmen.”, aldus Jolanda Meerbeek.

bron: SOS Dolfijn, Harderwijk