Zeehonden in de Oosterschelde

20080726-oosterschelde-gewonezeehondOosterschelde, 26 juli 2008 – Jan-Enno en Marijke  Haan stuurden ons de melding van een groep van 10 gewone zeehonden op de Galgeplaat in de Oosterschelde.

Zaterdag 26 juli zagen we om 14.50 uur 10! jawel 10 zeehonden liggen op de Galgeplaat(kant Brabantsvaarwater) tussen de BV7 en BV9. Op de foto ziet u er 9 waarvan 1 met de staart naar het water. De bovenste ( een jong?) was zeer actief en “wandelde” heen en weer naar nummer 10 die apart op een meter of 10 van de groep lag. De 10e was opvallend licht van kleur.
20080726-oosterschelde-gewonezeehond
Wij zeilen heel veel op de Oosterschelde maar zo’n grote groep hebben we daar en ook elders in de Oosterschelde nog nooit gezien.
Twee weken terug hadden we een opmerkelijke waarneming tussen de Vuilbaard en de Noordbevelandse kust.
We dachten een zwarte stootwil te zien drijven omdat het onbeweeglijk geruime tijd in het water lag te glimmen. Toen we dichterbij kwamen zagen we met veel geproest en kabaal  de kop van een wel hele forse zeehond naar boven komen. Worstelend met zelfs voor zijn maat een te grote platvis (tarbot oid) waarvan we het witte vierkant van de onderbuik zagen.
Kennelijk is de zeehond met de rug boven water drijvend al geruime tijd bezig geweest zijn prooi meester te worden en werd het tijd om adem te halen.
Bruinvissen spotten we met grote regelmaat en bijna iedere vaartocht met name in de Westelijke Oosterschelde. Wel valt het ons op dat met name de laatste 2 weken de activiteit wat minder is geworden.
Jan-Enno n Marijke  Haan
a/b “Eelske Medde”