Canada niet te spreken over verbod zeehondenhuiden

Ottawa, 23 juli 2008 – Canada is niet te spreken over het voorstel van de Europese Unie om een verbod in te stellen op de import van zeehondenhuiden. De Canadese minister van Visserij benadrukte dat de zeehondenjacht “zonder wreedheden” verloopt in haar land.

“Emotionele retoriek en desinformatie laten primeren op de handel stelt een gevaarlijk precedent voor alle vormen van jacht”, waarschuwde minister Loyola Hearn. “Elk verbod op jacht zonder wreedheid, is ontoelaatbaar.”

De Europese Commissie kondigde op 23 juli aan de handel in zeehondenproducten in de hele Unie te willen verbieden. Met die maatregel wordt vooral Canada geviseerd, dat samen met Groenland en Namibië verantwoordelijk is voor 60 procent van de 900.000 zeehonden die jaarlijks worden gedood.

“We willen de handel van zeehondenproducten in de Europese Unie, alsook de invoer, doorvoer en uitvoer verbieden. Producten uit landen waar wrede jachtpraktijken worden toegepast, mogen de Europese Unie niet in”, verklaarde eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas.

In België en Nederland geldt reeds een verbod op zeehondenproducten. Indien de Europese verordening groen licht krijgt, zou de wereldwijde handel in zeehondenproducten volgens Dimas een “aanzienlijke klap” worden toegediend.