geboorte zeehond tijdens openingsuren

20080717-ecomare-pasgeborenpupEcomare, 17 juli 2008 – Het gebeurt zelden, maar 17 juli waren de bezoekers van Ecomare getuige van de geboorte van een zeehond. Ook de dierverzorgers waren verrast toen er ineens een jong op het strandje lag. De geboorte verliep voorspoedig. Moeder zeehond zwom vlak ervoor nog rond, maar klom al snel op het droge strandje. Hier werd binnen enkele minuten het zeehondje geboren. Het vlies nog om het lichaam.

Normaal worden zeehonden op Ecomare ’s morgens of ’s avonds geboren. Als er geen bezoekers zijn en het rustig is rondom de bassins. Het is dan ook uitzonderlijk dat er dit keer een jong werd geworpen onder toeziend oog van honderden toeschouwers. Toch leek dit moeder zeehond niet te deren.
Op het moment zorgt ze goed voor haar jong dat er gezond uitziet. De dierverzorgers schatten het dier op zo’n 12 kilo! Een flink jong dus, want een gemiddeld gewicht van een pasgeborene is zo’n 8 a 9 kilo.

Op Ecomare zwemmen nu drie jonge zeehonden rond. De eerste werd al vroeg geboren op 21 juni. In de natuur is eind juni de normale periode voor de geboorte van zeehonden. Op Ecomare worden de eerste jongen de laatste jaren vaak pas begin juli verwacht. Ook adoptiezeehond Karien is inmiddels bevallen van een kerngezond jong. Helaas werd het jong van een andere zeehond dood geboren.

bron: Ecomare