EU wil invoer verbieden van zeehondenhuiden uit Canada

Saint-Cloud, 3 juli 2008 – De Europese Commissie zal de lidstaten van de Europese Unie eind juli officieel vragen de invoer te verbieden van huiden en producten van de jacht op jonge zeehonden in Canada, zo heeft de EU-commissaris voor milieu, Stavros Dimas, vandaag in Saint-Cloud aangekondigd tijdens een informele bijeenkomst van de ministers van Milieu van de EU.

Sterke steun
De Commissie zal de beslissing op 23 juli nemen en nadien is het aan de lidstaten om het voorstel goed te keuren of te verwerpen. Dimas heeft er vertrouwen in. “We hebben sterke steun van Frankrijk”, zei hij. Frankrijk is momenteel voorzitter van de EU.

Betoging
Verscheidene honderden mensen betoogden gisteren voor de Europese instellingen in Brussel om de stopzetting van de jacht op jonge zeehonden te eisen en het Franse voorzitterschap te vragen, in actie te komen.

Verbod geldt al in België
Canada gaf begin maart toestemming om dit jaar 275.000 zeehonden af te maken, iets meer dan in 2007 (270.000 zeehonden). België en Nederland hebben al een invoerverbod voor huiden en afgeleide producten van zeehonden.