Ruim 50 huilers gered van de hongersdood

huilersPieterburen, 29 juni 2008 – De medewerkers van Zeehondencrèche Lenie ’t Hart hebben hun handen vol aan de vele ‘huilers’ die gevonden zijn langs de Nederlandse kust. Het speciale EHBZ-team (Eerste Hulp bij Zeehonden) moest afgelopen weken keer op keer uitrukken voor deze jonge zeehonden die hun moeder zijn kwijt geraakt. Maar liefst meer dan 50 moederloze baby’s zijn gered en komen momenteel op adem in de Zeehondencrèche in Pieterburen.

De nood is hoog
Het is maar de vraag hoe lang de Zeehondencrèche dit dankbare werk nog kan doen. De Zeehondencrèche bevindt zich op dit moment in zwaar weer wat financiën betreft. Tot nu toe heeft Lenie ’t Hart de Zeehondencrèche jaar na jaar draaiende weten te houden. Maar het geld is bijna op. De Zeehondencrèche ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van haar donateurs en bezoekers. De totale zorg voor elke zeehond kost, van binnenkomst tot vrijlating, circa € 5.000,-. Denk daarbij aan de kilo’s haringen die zij eten, dure medicijnen en het hoge water- en energieverbruik dat zij nodig hebben gedurende de maanden dat zij in de Zeehondencrèche opgroeien.

Oprichter Lenie ’t Hart hoopt dat er genoeg dierenliefhebbers zijn die de zeehonden willen helpen: “Deze zeehondenbaby’s kunnen we toch niet aan hun lot overlaten? Ze zijn op zich kerngezond, maar maken zonder hun moeder geen schijn van kans om te overleven. Het veelgehoorde argument om de natuur zijn werk dan maar te laten doen en de dieren te laten sterven, slaat nergens op. Vaak is paniek door menselijke verstoring de oorzaak dat moeder en kind elkaar kwijtraken. De lijdensweg voordat zo’n jong door honger overlijdt duurt 12 dagen en is verschrikkelijk. Dan moet je als mens ook je verantwoordelijkheid nemen en zo’n dier in nood helpen!”.

Adopteer een zeehond
Gelukkig hebben deze jonge zeehondjes een maximale kans om te overleven: het zijn de vechtertjes die net zo lang hebben geknokt tot ze ergens langs de kust aanspoelden en werden gevonden. Maar bijna allemaal groeien ze op tot kerngezonde zeehonden en worden dan vrijgelaten in de Waddenzee. De komende maanden worden de zeehondenbaby’s verzorgd in Pieterburen dus iedereen is uitgenodigd om zelf te komen kijken. Mensen die een zeehondje willen adopteren, donateur willen worden of een gift willen doen zijn van harte welkom. Meer informatie hierover vindt u hier.