Ecomare nieuwsbrief juli

Texel, 26 juni 2008 – Bij Ecomare verscheen zojuist de juli Nieuwsbrief. Wij lichtten er voor u het zeezoogdierennieuws uit.

Juni is de maand van de zeehondengeboortes. In de natuur hebben de meeste gewone zeehonden hun jong al geworpen en ook in onze eigen groep is er op 21 juni een jong geboren. We verwachten er nog vijf. Zeehonden werpen en zogen hun jong op het droge. De drachtige vrouwtjes zijn daarom in mei al naar het kraambassin verplaatst, waar een kunstmatig strandje aan vast zit. Daarop is ruimte genoeg voor alle moeders met hun jongen. De webcam staat op het strandje gericht, zodat u thuis de jongen kunt zien drinken bij hun moeder. Meestal werpen de zeehonden ’s ochtends vroeg. Als u dan op de webcam kijkt, maakt u dus de meeste kans om getuige te zijn van een geboorte.

Het jong dat in onze groep is geboren maakt het prima. Het is ontzettend leuk om te zien hoe het de hele tijd rond zijn moeder zwemt en haar uitdaagt tot spelen. Soms lift het jong een stukje mee op haar rug. Er is ook veel neus-contact, wat er uit ziet als knuffelen. De moeder zorgt dus goed voor hem!

Onze dierverzorgers kregen in juni de zorg over twee huilers. De eerste heet Anne. Zij woog bij binnenkomst 9 kg. De tweede, Lies, woog maar 8,2 kg. Beide jonge zeehonden zijn op Texel gevonden.

Huilers worden de eerste twee weken met multimelk, vervangende zeehondenmelk, gevoed. Zij krijgen deze vette melk via een slang in hun keel toegediend. Anne en Lies krijgen vijf voedingen per dag. De eerste is om 8 uur, de laatste om 21 uur. De hoeveelheid melk wordt langzaam opgebouwd.

Na twee weken melk krijgen Anne en Lies hun eerste haring. Vervolgens wordt de hoeveelheid melk afgebouwd en de haring opgebouwd. Door het lichaam langzaam aan nieuwe voedingsstoffen te laten wennen, voorkomen de dierverzorgers darmproblemen.

De mannetjes uit onze vaste groep hebben deze maand allemaal de prikpil gekregen om te voorkomen dat wij volgend jaar jongen krijgen. Tegen die tijd zal namelijk de verbouwing van het buitengebied in volle gang zijn. Dat is geen prettige omgeving om jongen groot te brengen. Er is dan veel onrust en de zeehonden zullen ook verhuisd moeten worden naar hun nieuwe bassins. In de zomer van 2010 kunnen de vrouwtjes weer jongen krijgen: in hun mooie nieuwe omgeving!

De laatste twee grijze zeehonden uit de opvang zijn deze maand uitgezet. Nu is alle opvangcapaciteit weer beschikbaar voor de jonge gewone zeehonden.

Op de weblog van de dierverzorgers leest u niet alleen wekelijks het nieuws uit de dierverzorging, er staan ook altijd foto’s bij.

bron: www.ecomare.nl