Europa verklaart Voordelta tot zeereservaat

Brussel, 18 juni 2008 – De Europese Commissie heeft donderdag een zeegebied voor de Nederlandse kust benoemd tot reservaat voor vogels en zeehonden.

De Europese Commissie heeft donderdag een zeegebied voor de Nederlandse kust benoemd tot reservaat voor vogels en zeehonden. Vijf gebieden voor de kust tussen Rotterdam en de Westerschelde zijn voortaan verboden voor veel EU-visserschepen.

De bescherming is compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het besluit volgt op een verzoek van de Nederlandse regering. Het is de eerste keer dat een EU-land de Europese Commissie om assistentie vraagt om zeegebied te beschermen binnen de eigen twaalf-mijlszone.

Nederland had delen van de zogeheten Voordelta in februari zelf al aangewezen als Natura 2000-gebied. Natura 2000 is het te vormen netwerk van de belangrijkste natuurgebieden in Europa.